Anneke Goudriaan

Prof. dr. Anneke Goudriaan

Anneke Goudriaan is in 2014 als bijzonder hoogleraar aangesteld bij Arkin en de afdeling Psychiatrie van het AMC. Vanaf 2012 werkt zij als Hoofd Verslavingsonderzoek bij de afdeling Onderzoek en Kwaliteit van Arkin en als psycholoog bij PuntP. Momenteel combineert zij haar werk als bijzonder hoogleraar met een part-time opleidingsplek tot GZ-psycholoog. Anneke is neuropsycholoog en promoveerde in 2005 cum laude op onderzoek naar neuropsychologie van gokverslaving, werkte als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Missouri (Verenigde Staten) en bij het AMC, Afdeling Psychiatrie.

Anneke leidt onderzoeksprojecten op het gebied van neuroimaging, neurobiologie en farmacologische behandeling van verslaving, waarvoor zij nationale en internationale beurzen ontving. Recent werd haar een prestigieuze VIDI subsidie toegekend door NWO, met als titel “Translations in addiction: from preclinical brain changes to personalised medicine” die zij momenteel uitvoert bij het AMC en Jellinek.

Bij Arkin initieert en coördineert zij als bijzonder hoogleraar onderzoek op het gebied van verslaving . Hierbij gaat het zowel om neurobiologisch als om meer toegepast verslavingsonderzoek. Recente projecten die Anneke bij Arkin begeleidt zijn bijvoorbeeld een onderzoek naar de effecten van neuromodulatie op craving bij alcoholafhankelijkheid, dat loopt via Jellinek en een onderzoeksproject naar de effectiviteit van een training om slachtofferschap bij cliënten met een dubbele diagnose te verminderen. Dit laatste project werd in 2013 door NWO gehonoreerd en is recent bij Mentrum Verslaving en Psychiatrie van start gegaan.

Meer informatie over het onderzoek van Anneke Goudriaan op het AMC is staat hier op de site van het AMC. Hier zijn de onderzoekers te vinden die Anneke momenteel begeleidt op het gebied van neurobiologisch verslavingsonderzoek.